Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Το έγκλημα ολοκληρώθηκε...


Το "όραμα" του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου πήρε σάρκα και οστά. Η κατασκευή του νέου Δημαρχείου ολοκληρώθηκε και άφησε παρακαταθήκη στους Θεσσαλονικείς ένα τσιμεντένιο τερατούργημα, για το οποίο δαπανήθηκαν περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ!

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, βεβαίως, ο Δήμαρχος δημιούργησε και "το πιο φθηνό πάρκινγκ στην πόλη", με κόστος στάθμευσης 0,75 ευρώ ανά ώρα (και είσοδο 3,00 ευρώ). Μόνο που, απ΄ό,τι θυμάμαι, στη θέση του "πιο φθηνού πάρκινγκ της πόλης" υπήρχε ένα ΔΩΡΕΑΝ πάρκινγκ, το οποίο δεν ήταν περιτριγυρισμένο από μπετόν και δε χαλούσε -τόσο πολύ- την αισθητική της πόλης...

Ασφαλώς, δεν είμαι ο μόνος που δεν είδε με καλό μάτι τη δημιουργία του νέου Δημαρχείου -πόσω μάλλον την παντελή έλλειψη ενός σύγχρονου και όμορφου αρχιτεκτονικού σχεδίου-. Σας παραθέτω τις δηλώσεις των εκπροσώπων των υπολοίπων παρατάξεων του Δήμου, όπως δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Μακεδονία":

Χρ. Αράπογλου: Αδιανόητες οι φιέστες εν μέσω οικονομικών σκανδάλων

Επίθεση εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου εξαπέλυσαν χθες, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου δημαρχείου, οι εκπρόσωποι της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και η επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Χρύσα Αράπογλου.
Για εγκαίνια “όχι του δημαρχείου, αλλά του πολυτελούς γραφείου, στο οποίο θα στεγάζεται ο κ. Παπαγεωργόπουλος για τους επόμενους μήνες, μέχρι ο λαός να τον απαλλάξει των καθηκόντων του” έκανε λόγο ο γραμματέας της νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπαστεργίου. Όπως επισημάνθηκε χθες, είναι αδιανόητο να διοργανώνονται φιέστες σε έναν δήμο, ο οποίος έχει αφαιμάξει οικονομικά τους πολίτες μέσω των υπέρογκων δημοτικών τελών και ταλανίζεται την ίδια ώρα από υποθέσεις κακοδιαχείρισης.
Η Χρύσα Αράπογλου, από την πλευρά της, επέκρινε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της κακοδιαχείρισης, τονίζοντας ότι προκαλούν βαθιά θλίψη αλλά και οργή η επίθεση Παπαγεωργόπουλου κατά της ελληνικής δικαιοσύνης, αλλά και οι πληρωμένες καταχωρήσεις του για το ίδιο θέμα στον τοπικό Τύπο. “Όσο η κάθαρση για τα πρωτοφανή οικονομικά σκάνδαλα πλησιάζει, τόσο ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ονειρεύεται ‘φαντάσματα’”, σχολίασε η κ. Αράπογλου.



Ανδρέας Κουράκης: "Τσιμεντένιο τέρας" το νέο δημαρχείο

“Τσιμεντένιο τέρας” χαρακτήρισαν χθες το νέο δημαρχιακό μέγαρο οι εκπρόσωποι της “Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη” Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Ανδρέας Κουράκης. Όπως υποστήριξαν, η χωροθέτησή του στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Τσιρογιάννη ήταν απολύτως λανθασμένη, καθώς καταστράφηκε μια από τις ελάχιστες ελεύθερες εκτάσεις της πόλης, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου.
“Με το έργο αυτό καταστρέφεται η συνέχεια του Σέιχ Σου προς τη θάλασσα και επιπλέον, με την προσέλκυση δραστηριοτήτων, δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα στο ήδη κυκλοφοριακά επιβαρημένο κέντρο της πόλης”, σχολίασε ο κ. Κουράκης, ο οποίος χαρακτήρισε το έργο του νέου δημαρχείου “αντιπαραγωγική επένδυση”.
Όπως ανέφεραν τα στελέχη της “Πρωτοβουλίας”, το νέο κτίριο είναι ενεργοβόρο, καθώς κατασκευάστηκε με προδιαγραφές παρελθόντων ετών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Μιχάλης Τρεμόπουλος, σημειώνοντας ότι το νέο δημαρχείο δεν είναι αντάξιο των σύγχρονων αναζητήσεων και πρακτικών, αφού δεν ακολουθεί τις αρχές της βιοκλιματικής και της ενεργειακής εξοικονόμησης.



Αγάπιος Σαχίνης: Αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε την τσιμεντοποίηση

Την αντίθεσή του για τον χώρο, όπου επελέγη να κατασκευαστεί το νέο δημαρχείο, εξέφρασε για ακόμη μια φορά χθες ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη Τώρα” Αγάπιος Σαχίνης. “Ο χώρος που επιλέχθηκε όχι μόνο δεν ήταν ο καταλληλότερος, αλλά δημιουργεί σειρά προβλημάτων με την επιβάρυνση και των περιβαλλοντικών συνθηκών της πόλης”, επισήμανε ο κ. Σαχίνης, τονίζοντας πάντως ότι η ανάγκη συνύπαρξης όλων των δημοτικών υπηρεσιών σε έναν ενιαίο χώρο είναι αδιαμφισβήτητη.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι πάγια θέση της παράταξής του ήταν η αξιοποίηση κτιρίων του Γ΄ Σώματος Στρατού ή του επιβατικού σταθμού του λιμανιού, καθώς και η ανάδειξη του πρώην στρατοπέδου Τσιρογιάννη μαζί με τις ελεύθερες εκτάσεις της ΔΕΘ και του Γ΄ Σ.Σ. σε ενιαίο πάρκο πρασίνου και πολιτισμού. “Για τους λόγους αυτούς η παράταξή μας δεν συμμετείχε στις διάφορες επιτροπές για την ανέγερση του νέου δημαρχείου και καταψήφισε όλα τα σχετικά κονδύλια. Για αυτό δεν θα συμμετέχουμε και στα εγκαίνια. Δεν θέλουμε με την παρουσία μας να νομιμοποιήσουμε την τσιμεντοποίηση του συγκεκριμένου χώρου”, τόνισε ο κ. Σαχίνης.



Τριαντάφυλλος Μηταφίδης: Χτίζουν παλάτια αντί για σχολεία

Για “ανιστόρητη και αντιπεριβαλλοντική συμπεριφορά” κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας” Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, υπογραμμίζοντας ότι για τη στέγαση των δημοτικών υπηρεσιών δεν χρειαζόταν η ανέγερση ενός νέου κτιρίου με κόστος 55 εκατ. ευρώ, αλλά αρκούσε η επανάχρηση κάποιου από τα ιστορικά κτίρια που διαθέτει η πόλη.
Ο κ. Μηταφίδης έκανε λόγο για “ματαιοδοξία και παρωχημένο μεγαλοϊδεατισμό” από την πλευρά της διοίκησης, ενώ κατηγόρησε και προσωπικά τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, λέγοντας ότι “οι κάτοικοι της πόλης δεν συμμερίζονται το παραλήρημα μεγαλείου του δημάρχου που, αντί να χτίζει σχολεία, χτίζει παλάτια και μάλιστα τη στιγμή που ο δήμος βουλιάζει στα χρέη από την κακοδιαχείριση και τις υπεξαιρέσεις”.
“Η άκριτη χωροθέτηση του δημαρχείου έχει καταστρέψει μία από τις κεντρικότερες περιοχές συνεχούς πρασίνου της πόλης, ενώ κόπηκαν ένα σωρό δέντρα που ‘αντικαταστάθηκαν’ με πανάκριβα φυτά εισαγωγής”, πρόσθεσε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου