Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Το δράμα του άτυχου αστυνομικού


Ο Στάθης Λαζαρίδης είναι ο νεαρός αστυνομικός που είχε τραυματιστεί σοβαρά στα Ζωνιανά, πριν από περίπου τρία χρόνια. Το παλικάρι βρίσκεται σε κώμα, η οικογένειά του έχει ξοδέψει όλες τις οικονομίες της και η πολιτεία όχι μόνο δε τη στηρίζει, αλλά ζητά πίσω και κάποια χρήματα!

Για την κατάλληλη περίθαλψη απαιτούνται χρήματα. Και αυτά δεν υπάρχουν πλέον... Η πολιτεία δεν βάζει άλλο το... χέρι στην τσέπη! «"Δεν έχουμε λεφτά”, λένε... Εγώ έχω ήδη πουλήσει ένα χωράφι στο χωριό μου για να τα βγάλω πέρα. Δε θέλω ούτε δραχμή για μένα. Αλλά το παιδί μου είναι δικό τους, στην οικογένειά τους το έδωσα ολόκληρο παλικάρι! Πρέπει να έχει ό,τι χρειάζεται», λέει ο πατέρας του, Γιάννης. Οι γονείς του τραυματία είδαν τη ζωή τους να αλλάζει ριζικά. Ξεσπιτώθηκαν από την Κοζάνη όπου έμεναν και όλους αυτούς τους μήνες ζουν σε ξενοδοχείο -που ευτυχώς πληρώνει η αστυνομία- για να μη λείψουν στιγμή δίπλα από το παιδί τους. Μεσημέρια και βράδια τρώνε στο εστιατόριο της ΓΑΔΑ πληρώνοντας ένα συμβολικό ποσό. «Ευτυχώς, έχουμε το ζαχαροπλαστείο και μας στέλνει η κόρη μου χρήματα. Αλλά δε φτάνουν... Ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Τσιατούρας μας φέρθηκαν σαν αδέλφια. Από κει και κάτω όμως, οι εντολές τους δεν εκτελούνται! Τι να κάνω; Να γυρίζω στα μέσα ενημέρωσης να ζητάω ελεημοσύνη; Δε θα το κάνω!», λέει με απόγνωση ο Γιάννης Λαζαρίδης.

Από τότε που ξεκίνησε ο εφιάλτης του Στάθη, ο πατέρας του έχει πληρώσει πάνω από 25.000 ευρώ, που ήταν όλες του οι οικονομίες... Ομως, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες δεν έχει να πληρώσει τις νυχτερινές αποκλειστικές νοσοκόμες, τις οποίες δε δικαιολογεί το ασφαλιστικό ταμείο του Στάθη, με το αιτιολογικό ότι δε θα πρέπει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, αλλά να παίρνει εξιτήριο και να εισάγεται ξανά, ώστε να δικαιολογείται η νυχτερινή αποκλειστική! Αλλά και οι ημερήσιες απειλούν να φύγουν, γιατί ο υπάλληλος που υπογράφει τα δικαιολογητικά για την πληρωμή τους λείπει με άδεια! «Αναγκαστικά, τις έδιωξα. Θα μείνω εγώ με τη γυναίκα μου. Οσο το παιδί έχει ανοιχτά τα μάτια του, θα το φροντίζω. Αλλά γιατί μας ξεχνάνε;» αναρωτιέται με παράπονο ο πατέρας.
«Την Καθαρά Δευτέρα ζήτησα από τον υπουργό να μεταφερθεί ο Στάθης στο 424 Σ.Ν. Θεσσαλονίκης, για να είμαστε όλοι οι συγγενείς κοντά του. Είπε ότι θα προσπαθήσει, αλλά...».

Ο 30χρονος Στάθης Λαζαρίδης εξακολουθεί να μην μπορεί να μιλήσει. Ομως, το βλέμμα του λέει πολλά στους δικούς του που τον βλέπουν με αγωνία να «μαραίνεται» μέρα με τη μέρα. «Μας ακούει και μας καταλαβαίνει. Το λένε και οι γιατροί. Αρκετά μέρη του εγκεφάλου του είναι νεκρά, ατροφικά. Αλλα όμως, λειτουργούν. Δακρύζει, αναστενάζει... Σήμερα του είπα: “Πάμε να φύγουμε, παιδί μου, Πάσχα έρχεται”. Και σαν να έκανε να σηκωθεί από το κρεβάτι!», λέει με πόνο ο πατέρας. Ωστόσο, είναι αδύνατο να ακολουθήσει ο Στάθης το πρόγραμμα αποκατάστασης που απαιτείται. Οι γιατροί έδωσαν εντολή να κάνει φυσικοθεραπείες επί μία ώρα σε καθημερινή βάση. Ομως, το 401 Σ.Ν. δεν διαθέτει φυσικοθεραπευτές και φέρνει από το 251 ΓΝΑ! Αλλά δεν εργάζονται Σαββατοκύριακα και αργίες κι έτσι η θεραπεία έχει κενά. «Μας είπαν να πάρουμε έναν δικό μας να βοηθήσει το παιδί να πάρει ερεθίσματα. Ποιος να τον πληρώνει; Εδώ έδωσαν 13.000 ευρώ να του πάρουν καροτσάκι, να βγαίνει στο διάδρομο, να αλλάξει παραστάσεις, πράγμα που θα λειτουργήσει θετικά στον ψυχισμό του. Δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, γιατί δεν υπάρχει φυσίατρος που να μπορεί να τον τοποθετήσει στο καροτσάκι με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να μην του προκαλέσει μεγαλύτερο κακό!» αποκαλύπτει ο Γιάννης Λαζαρίδης.

Μέσα στην αγωνία, μια ελπίδα αχνοφαίνεται για τον 30χρονο ειδικό φρουρό. Ενας διαπρεπής Σουηδός νευροχειρουργός που τον εξέτασε, εισηγήθηκε ειδικές σταδιακές παρακεντήσεις για να αφαιρεθεί από τον εγκέφαλό του το συσσωρευμένο υγρό. Η πρώτη έγινε πριν από λίγες μέρες με επιτυχία. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, ο επιστήμονας θα προτείνει θεραπευτική μέθοδο. Αν τον αφήσουν! «Μας έδωσε ελπίδες ο άνθρωπος. Αλλά μετά άρχισαν εδώ τα ιατρικά συμβούλια. Αλλη γνώμη είχε ο ένας, άλλη ο άλλος! Δεν συμφώνησαν» λέει ο πατέρας του τραυματία. Μοναδική ελπίδα της οικογένειας πλέον είναι να αναλάβει τον Στάθη ένας παγκόσμιας φήμης νευροχειρουργός, όπως ο δρ Δαμιανός Σακκάς. Σε αυτόν απευθύνει έκκληση ο Γιάννης Λαζαρίδης με τα μάτια γεμάτα δάκρυα: «Ξέρουμε ότι είναι καλός άνθρωπος. Εχει μεγάλη πείρα σε τέτοια περιστατικά, η οποία λείπει από τους Ελληνες γιατρούς. Ας πάρει την πρωτοβουλία να δει το παιδί μου. Θα τον πληρώσουμε με το παραπάνω! Αρκεί να έρθει».

*** Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει την οικογένεια του παιδιού, έστω και με 5-10 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς στο λογαριασμό 5248-038884-581 (Γιάννης και Στάθης Λαζαρίδης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου