Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Ρόδα, τσάντα και... κοτσάνα


Κάθισα προχθές να δω σε dvd το "Ρόδα, τσάντα και κοπάνα". Λίγο η νοσταλγία και η αγάπη για τις cult ταινιές του '80 και λίγο η απορία, με έκαναν να νοικιάσω την ταινία. Λάθος... Μέγα λάθος...

Όποιος έχει δει την ταινία ή ένα μέρος αυτής -προσωπικά, δεν κατάφερα να δω περισσότερα από 15 λεπτά- καταλαβαίνει για τι ακριβώς μιλάω. Όποιος δεν την έχει δει, μπορεί να αισθανθεί τυχερός και ανακουφισμένος, γιατί τη συγκεκριμένη ταινία δεν αξίζει όχι απλά να δώσεις 8-9 ευρώ για να τη δεις στο σινεμά ή 2 ευρώ για να τη νοικιάσεις από το dvd club, αλλά ούτε καν να χαραμίσεις 3-4 λεπτά από τη ζωή σου για να τη βρεις και να την κατεβάσεις από κάποιο torrent site!

Το μοναδικό που άξιζε στα πρώτα 15 λεπτα της ταινίας, τα οποία είδα ξεφυσώντας και μουρμουρίζοντας, ήταν κάποιες σκηνές από τις παλιές ταινίες. Άντε, και η πληθωρική παρουσία της... ξανθιάς Νένας Χρονοπούλου.

Κατά τα άλλα; Ανύπαρκτο σενάριο, ερμηνείες που κάνουν τους πρωταγωνιστές στις "Οικογενειακές Ιστορίες" του Alpha να μοιάζουν με οσκαρικούς ηθοποιούς, σκηνοθεσία που θυμίζει ερασιτεχνική λήψη από κινητό και εμμονή με τις διαφημίσεις. Η τελευταία είναι τόσο χτυπητή και προφανής, που και ένα μικρό παιδί αντιλαμβάνεται κατευθείαν, ότι η συγκεκριμένη ταινία γυρίστηκε αποκλειστικά και μόνο για τους χορηγούς. Γίνεται, όμως, τόσο χοντροκομμένα, που μάλλον ζημιά κάνει στους διαφημιζόμενους, παρά καλό...

Πάντως, αυτή η σύντομη παρακολούθηση της ταινίας με έκανε και ελαφρώς πιο... σοφό. Γνωρίζω, πλέον, ότι όσες ταινίες και να δω τα επόμενα χρόνια, υπάρχει μία σταθερή άποψη που είναι μάλλον αδύνατο να αλλάξει... Το "Ρόδα, τσάντα και κοπάνα" του 2010 είναι η χειρότερη ταινία στην ιστορία του ελληνικού έθνους. True story...

3 σχόλια:

  1. Μην βάζεις και στοίχημα. Το ελληνικό σινεμά είναι στα τάρταρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παιδια μίλησε ο μάστορας τώρα, μέγας κριτικός κινηματογράφου.
    Βασικά πως βρέθηκα εδώ; Εγώ σε κάτι βυζιά έκανα κλικ. :S

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Athanath Nena Xronopoulou! Olwn mas mas egine petra otan thn eidame etsi.

    Einai terastia milfara h poutana. Gia xarh ths tha arxiza na thhlazw ksana mono kai mono gia na roufaw sunexws auto to sththos!
    To poso goustarw na ths gamhsw tis vuzares enw mou ton roufa me ta tsimpoukoxeila ths mexri na ths xusw thn mapa kai ta mastaria ths den legetai.

    Kwlofardos o mpastardos pou phda auto to theomouno! As elpisoume na kanoun mia tsonta na mathei o kathe malakas ths xwras ti tha pei na eisai terma kaulwmenos!
    Ama erthei auth h mera tha exoume thumata giati apla tha pnigoume sta idia mas ta flokia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή