Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Επίδειξη ισχύος


Το χρήμα δεν εξασφαλίζει την επιτυχία στο ποδόσφαιρο. Σίγουρα, όμως, βοηθάει... Το σημαντικότερο για τη Ρεάλ Μαδρίτης δεν είναι η ενσωμάτωση στο δυναμικό της δύο εκ των τριών κορυφαίων ποδοσφαιριστών στον κόσμο, αλλά -κυρίως- η αλλαγή κλίματος στην ομάδα.

Τα τελευταία χρόνια, παρά την κατάκτηση δύο συνεχόμενων Πρωταθλημάτων, οι "μερέγκες" δεν έπειθαν, δεν τρόμαζαν τους αντιπάλους, δε θύμιζαν... βασίλισσα. Ακόμη και όταν τερμάτιζαν πρώτοι στην Πριμέρα Ντιβισιόν, με διαφορά 18 βαθμών από τη "μισητή" Μπαρτσελόνα, κάτι... δεν κολλούσε. Με έναν γκαφατζή πρόεδρο και παίκτες χωρίς ισχυρή προσωπικότητα, ο κορυφαίος σύλλογος στον κόσμο είχε απομυθοποιηθεί στα μάτια φίλων και... εχθρών. Ο απόλυτος ξεπεσμός, το σημείο μηδέν, ήρθε με το σοκαριστικό 2-6 από την Μπαρτσελόνα. Ακολούθησε η αγωνιστική κατάρρευση και η υπομονή μέχρι να τελειώσει η σεζόν και να επιστρέψει ως σωτήρας ο Φλορεντίνο Πέρεθ. Ο άνθρωπος που είχε σοκάρει τους Καταλανούς, παίρνοντας στη Μαδρίτη τον Λουίς Φίγκο, ο πρόεδρος που μετέτρεψε τη Ρεάλ σε γαλαξία αστέρων και προώθησε το σύστημα "Ζιντάνς και Παβόνς", ο παράγοντας που κατάφερε να ντύσει στα λευκά χιλιάδες παιδάκια στην Ασία, τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, σε όλο τον κόσμο.

Η έλευση Φλορεντίνο προκάλεσε... σεισμό με το καλημέρα. Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, ο ηγέτης των Καστιγιάνων πήρε στο Μπερναμπέου τους δύο τελευταίους νικητές της "χρυσής μπάλας", σπάζοντας το ρεκόρ ακριβότερης μεταγραφής -που είχε ο ίδιος με την απόκτηση του Ζιντάν- και δαπανώντας συνολικά 160 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφάλισε όχι μόνο δύο ιδιαίτερα προικισμένους ποδοσφαιριστές που θα ανεβάσουν το επίπεδο της ομάδας, αλλά -το κυριότερο- έστειλε σε όλους το μήνυμα ότι το θηρίο ξύπνησε. Οι φίλοι των "μερέγκες" ενθουσιάστηκαν και άρχισαν και πάλι να ονειρεύονται μεγαλεία και θριάμβους, το κλίμα, η "αύρα" στη Μαδρίτη άλλαξε άρδην και αυτό το αντιλαμβάνονται, πλέον, και οι αντίπαλοι των Μαδριλένων, που δεν μπορούν πια να τους υποτιμήσουν. Η εννιάκις πρωταθλήτρια Ευρώπης ανέκτησε τη λάμψη, τη χαμένη αίγλη της και αποπνέει ξανά σεβασμό.

Αυτό φάνηκε και στην εξαιρετικά καλοστημένη παρουσίαση του Ρονάλντο. Παρουσία περίπου 80.000 φιλάθλων και μπροστά στα εννέα ευρωπαϊκά τρόπαια του συλλόγου, το πιο καυτό "9" στο κόσμο έκανε τα ζογκλερικά του και τράβηξε πάνω του το βλέμμα όλων των ποδοσφαιρόφιλων στον πλανήτη. Χθες, η Μαδρίτη ήταν... το κέντρο του κόσμου και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μία ομάδα που έχει μάθει να είναι πρωταγωνίστρια και όχι κομπάρσος, για μία ομάδα που έχει μάθει να τη φοβούνται και όχι να την περιφρονούν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου