Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Κρεμάστε τους ψηλά!


H μίμηση είναι η ειλικρινέστερη κολακεία. Η τηλεόραση πάντως παρέμεινε φτωχότερη από το διαδίκτυο, ακόμη και όταν προσπάθησε να τη μιμηθεί... Αλλωστε το αποτέλεσμα ήταν καταδικασμένο εκ των προτέρων σε μία μάχη άνιση.
Οποίοι βλέπουν ισοπεδωτικές λύσεις, όπως «να κλείσουν κανάλια και εφημερίδες, αφού υπάρχουν τα blogs και οι ιστοσελίδες» ή το αντίθετο «τα blogs είναι αναξιόπιστα και οι ιστοσελίδες ανεπαρκείς», καλό είναι να το σκεφτούν λίγο περισσότερο, γιατί είναι θέμα χρόνου να αποδειχτούν ρυθμιστές της κατάστασης.
Την ίδια στιγμή πάντως, που οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι, σε πείσμα όλων, ισχυρίζονται ότι εφόσον κλείσουν οι εφημερίδες, θα ξεσαλώσει (ακόμη περισσότερο) η διαφθορά, ο Τύπος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις δραματικές αλλαγές που οδηγούν σε ζημίες, απολύσεις ή λουκέτα… Τελικά, είναι δυνατόν τα έντυπα μέσα να «πνίξουν» τον όποιο (φρέσκο) αέρα φέρνει η διαδικτυακή «δημοσιογραφία των πολιτών», να ισορροπήσουν την υπερπληροφόρηση που φέρνει το ίντερνετ και τη θολούρα που γεννά η τηλεόραση; Στην Αμερική και στην Ευρώπη, ο σχετικός διάλογος καλά κρατεί, ενώ στην Ελλάδα η μάχη της επιβίωσης όλων είναι γεγονός.

Την ίδια στιγμή που ιστοσελίδες, μπλογκς, κανάλια και τηλεοπτικοί σταρ ψάχνουν την ταυτότητά τους, ιστορικά «μαγαζιά» το… παλεύουν με περικοπές, φλερτάροντας με το κλειδί του λουκέτου. Αλλα Μέσα κερδίζουν χρόνο, άλλα τις εντυπώσεις ενώ άλλα μια θέση στις προθήκες της ιστορίας των ΜΜΕ. Ετσι, έκλεισε το «Officiel Homme», λίγους μόνον μήνες μετά την εξαγορά του, όπως και το γυναικείο περιοδικό Diva της Δάφνη Επικοινωνίες του ΑΝΤ1, με πωλήσεις 25 και 30 χιλ. τευχών το μήνα. Στατιστικές αναλύσεις θέλουν μόνο τους διεθνείς τίτλους να έχουν διαφημιστική ζωή…

Στο ίδιο θολό μοτίβο και ο Γιώργος Τράγκας που έκλεισε την «Χώρα» του, η οποία πουλώντας κάτω από 500 φύλλα, είχε σκανδαλωδώς έρθει πρώτη σε απορρόφηση κρατικής διαφήμισης. Σε μια χρονιά είχε κέρδη 1.483.000 ευρώ, τη στιγμή που το κόστος χαρτιού και εκτύπωσης μετά βίας ξεπερνούσε τα 300! Και όπως γράφτηκε πολλάκις, οι αρμόδιοι υπουργοί θα έπρεπε να κρεμαστούν στο Σύνταγμα!..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου